Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Radonmembran

Radon i inneluft er et mer omfattende problem i Norge enn i mange andre land. Det kan estimeres at radon i inneluft forårsaker ca. 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge. I gjennomsnitt vil et spart lungekrefttilfelle gi en forlengelse av livet på 14 til 18 år.

Radon er en radioaktiv edelgass som kontinuerlig dannes fra uran. Uran finnes naturlig, men i varierende konsentrasjoner i bergarter og mineraler. Både jordluft og grunnvann inneholder derfor radon. Radon i bygninger kommer vanligvis fra jordlufta i byggegrunnen. Lufttrykket i inneluften er ofte lavt, slik at radonholdig jordluft suges inn gjennom utettheter. Radon i inneluft kan også skyldes bruk av husholdningsvann fra borede grunnvannsbrønner, og radongass kan avgis fra byggematerialer som stein eller betong med høyt innhold av naturlig radioaktivitet.

Norge, sammen med Sverige og Finland, er blant de landene i verden med høyest gjennomsnittlig konsentrasjon av radon i inneluft. Geologiske forhold og det kjølige klimaet gir store utfordringer, men radonproblemet kan løses på en kostnadseffektiv måte.

bild

Miljømembran har egnet for bruk  i Bruksgruppe A og B. 


bilde

Tomten planeres ut med fall mot ringmur. Rettes av med sand eller singel. Det legges en 5 cm XPS-plate under sålen. Membranen legges ut.

Ringmuren monteres oppå membranen. Med dette blir det lufttett mellom såle og membran. Rettes av med singel oppå membranen, isolasjon og betongplate monteres over XPS-platen. Det er viktig å legge inn drenering gjennom sålen for å drenere bort vann under byggeperioden. Når bygget er tett, tettes dreneringen, før det fylles inntil muren. Denne løsningen må benyttes på kjellere.

bilde

Tomten planeres ut med fall mot ringmur. Litt ekstra godt fall utenfor ringmuren. Rettes av med sand eller singel. Membranen legges ut minimum 1 meter utenfor ringmuren.

Bruk radonfri singel oppå membranen. Ringmuren monteres oppå singelen. Det er viktig å bruke tung masse, som subbus eller lignende, ytterst på membrankanten. Det vil forhindre at radonen suges tilbake mellom sålen og membranen.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn